Ons onderwijs aan het jonge kind is gericht op het behalen van specifieke doelen, waarbij we gebruik maken van vaste routines, spel, interessante thema’s en spontane activiteiten.
In het leerproces van kinderen tot en met 7/8 jaar is spel de belangrijkste activiteit. Jonge kinderen willen vooral veel doen en bewegen en kunnen zich nog niet altijd even lang concentreren. Beweging is nodig om de hersenen en zintuigen te stimuleren. Ook ontstaan hierdoor verbindingen tussen verschillende hersengebieden, deze verbindingen zijn nodig voor een goede samenwerking van de hersenen en dit helpt kinderen uiteindelijk verder.
We geven de kinderen veel tijd en ruimte om te spelen in hoeken waar kinderen oefenen met functionele en betekenisvolle taal- en rekenactiviteiten. Zo hebben we bijvoorbeeld een winkelhoekje waar kinderen leren tellen met nepgeld. Met deze activiteiten gebruiken de kinderen hun hele lijf en hebben ze veel kansen om zich te ontwikkelen.
Door spel toe te voegen in de dagelijkse routines, bouwen we aan een stevige basis in de ontwikkeling van jonge kinderen. Deze basis heeft een grote invloed op hoe de kinderen het verder op school doen.
Binnen onze school is een doorgaande lijn te zien, waarin we werken met interessante thema’s en routines, die passen bij de onderwijsbehoeften van de kinderen.
Wij werken vanuit goeddoordachte, rijke en betekenisvolle thema’s. Dat wil zeggen: thema’s waarin veel samenkomt en veel te ontdekken valt. De thema’s gelden voor de hele school, maar per bouw verschilt het hoe de thema's vorm krijgen. De thema's werken we uit in een wereldoriëntatieproject.
De projecten moeten relevant en interessant zijn voor de leerling. Deze projecten lopen van vakantie tot vakantie, daarna starten we met een nieuw project. In totaal hebben we vijf projecten per jaar.
Hierbij houden we rekening met de bestaande leerlijnen van verschillende vakgebieden (leerdoelen voor het betreffende leerjaar laten we zoveel mogelijk terugkomen in de thema’s). We zorgen voor een samenhangend geheel en een aanbod dat is afgestemd op de behoeften en de niveaus van alle kinderen.
We betrekken de kinderen actief bij hun eigen leerproces, zo krijgen ze meer grip op de wereld om hen heen. Dit doen we bijvoorbeeld door ze zelf keuzemogelijkheden te geven, door veel met ze in gesprek te gaan en ze te laten terugkijken op hun eigen handelen.
We werken met routines vanuit de methodiek SpeLeren, dit is een bewezen effectieve werkwijze. Het aanbod is breed, met veel ruimte voor spelen en speuren (ontdekken), sterke instructies en regelmatige inoefening. Bij jonge kinderen gaan spelen en leren hand in hand. Naast het creëren van tijd en ruimte voor spel is het belangrijk aan te sluiten bij de behoefte aan handelen, bewegen en voorspelbaarheid door vaste routines te gebruiken.
Routines zijn dagelijks terugkerende activiteiten die herkenbaar zijn voor de kinderen en daardoor een grote leerwinst opleveren. Voorbeelden hiervan zijn: vertelpapieren, lekker lezen, boekenbar, lettersoep, letter in het zonnetje, botoriekronde, fruittellers en koekenpan.
In de onderbouw (groep 1 t/m 3) nemen de routines een belangrijke plaats in binnen ons onderwijs. De routines komen iedere dag terug en zijn hierdoor voorspelbaar. De herhaling zorgt voor een groot leereffect. De routines zijn een middel om leerdoelen op een speelse wijze aan te bieden. Er is interactie, beweging, visuele en auditieve ondersteuning en we gebruiken veel gebaren.
Lettersoep, letter in het zonnetje en botoriekronde zijn routines die zich richten op letterkennis. Lekker lezen en boekenbar gaan over lezen en met de koekenpan vergroten we de woordenschat van de kinderen. Binnen de routines zijn er veel mogelijkheden om rekening te houden met de verschillen tussen kinderen. In de midden- en bovenbouw worden de routines steeds verder uitgebreid.
Op maandagochtend starten we in alle groepen met het maken van vertelpapieren: de kinderen schrijven hun belevenissen van het weekend op en maken er een passende tekening bij. In de onderbouw helpen we de kinderen bij het schrijven van het verhaal. Er is veel aandacht voor verhaal- en zinsopbouw, het schrijven van leestekens en de vormgeving. Met het tentoonstellen van de vertelpapieren geven we de kinderen de boodschap dat hun werk waardevol is.
De Driebond is een Vreedzame School waar burgerschapsvorming centraal staat.
Bij burgerschapsonderwijs is het van belang dat de leerlingen begrijpen hoe onze diverse samenleving en democratische rechtsstaat werkt. Het is belangrijk dat de kinderen zichzelf beter leren kennen en nadenken over wie ze zijn en wat ze willen. Op deze manier leren ze om betekenis te geven aan de wereld om hen heen en aan hun eigen rol daarin.
Dankzij het volgen van burgerschapsonderwijs, leren de kinderen om kritisch na te denken over de samenleving en daar een eigen mening over te vormen. Op onze school leren wij leerlingen daarom om goed samen te leven en samen te werken met anderen.
Wij willen leerlingen veel kennis over de samenleving meegeven en bewustzijn wat betreft hun eigen verantwoordelijkheid in deze samenleving. Zo werken wij bijvoorbeeld met een leerlingenraad, waarin kinderen vanuit verschillende groepen met elkaar samenwerken. Ook worden de kinderen gestimuleerd om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen bij het opruimen van het klaslokaal.